Sähköt ja ekologisuus


Nykyään puhutaan paljon ekotehokkuudesta ja ympäristöystävällisyydestä mökkirakentamisessakin. Ja mikä ihme se nyt on, sillä ympärivuotisessa käytössä olevat vapaa-ajan asunnot kuluttavat usein tarpeettomasti paljon energiaa ja rahaa. Me käytämme huvilassa sähköä peruslämmitykseen, rakennustyökaluihin, valaistukseen, viihteeseen (telkkari- ja nettiriippuvaisuus iskenyt), joitain kodinkoneitakin löytyy (esim. imuri) ja joskus tulevaisuudessa pyykkiäkin pestään. Sun muuta elämää helpottavia sähkövempeitä hankittaneen. Sähköhellaa huvilaamme ei kuitenkaan tule vaan ruoka laitetaan puuhellalla, leivinuunissa tai ulkona kesäkeittiössä tulella.
 
Lämmitysvaihtoehtoja on paljon, mutta me valitsimme sähkön sen helppouden vuoksi. Saaressa oli jo valmiina sähköt ja lähin tolppakin miltei tontin nurkalla, joten emme käyttäneet omaa energiaamme pohtimalla muita mahdollisuuksia.


Ympärivuotiseen vapaa-ajan asumiseen suunniteltu huvila vaatii mielestämme tasaisen lämmön, jotta rakennus pysyy hyvänä vuodesta toiseen. Lisäksi sähköt saaressa helpottavat huomattavasti elämistä.
Kuvassa on hirren pätkään upotettu led-valot ja koko raskas komeus on pultattu keittiön katon läpi. Reunoille on vielä tulossa parit takorautaiset kynttilänjalat koristeeksi. Lampun alapuolella on keittiön ruokapöytä ja täytyypä myöntää, että pimeällä mainiosti näkee syödä iltapalaa: leivän päällä tomaatteja, paprikaa, basilikaa omasta kasvihuoneesta. Olotila on raukea ahkerasti rakennetun päivän ja leppoisten rantasaunan löylyjen jälkeen.
Kuvasta näkee myös haapalaudasta tehdyt leveät ikkunoiden ja ovien pielilaudat sekä limittäin tehty keittiön katto.

Ekologisuus on käsitteenä hyvin hankala ja keskustelua herättävä. On vaikea vetää mitään rajoja siihen minkä verran ihmisen tulisi olla ekologinen. Me pyrimme ekologisuuteen ja ettisyyteen pikkuhiljaa ja pienillä teoilla mukavuudesta tinkimättä.
Kun ihmisille jaetaan tietoa ekologisempaan elämään, puhutaan usein juuri mukavuustekijöistä: autoilun  määrästä, asunnon lämpötilasta ja suihkussa käymisestä. Annetaan mielikuva, että ympäristöä jotenkin säästääkseen on uhrauduttava johonkin epämukavaan ja vaivalloiseen asiaan. Kuitenkin tällainen tapa voi karkoittaa ihmisiä, vaikka on muitakin vaihtoehtoja elää hieman ekologisemmin kuin tinkiä mukavuudesta. Esimerkiksi voit vaihtaa ulkomaiset elintarvikkeet kotimaisiin. Kahvit, kaakaot ja teet Reilun kaupan tuotteisiin. Joukkoliikenne ottaa huomioon liikkumisissaan, jos se vain on mahdollista. Kierrätys ja jätteiden lajittelu. Onneksi kierrätys on jo muotia!
Usein pienet teot kantavat kauemmaksi.

Ei kommentteja: